Mentalitet
Hundens beteende är en kombination av dess gener den är född med och miljön den lever i. Beteendeforskare har tagit fram fem specifika personlighetsdrag som styr hundens beteende och reaktioner: Lekfullhet, Nyfikenhet/Orädsla, Socialitet, Jaktintresse och Aggressivitet. De fyra första korrelerar med varandra och tillsammans utgör de vad man kallar för Framåtanda, eller Boldness. Dessa personlighetsdrag och beteenden utläses efter hur hunden agerar eller reagerar i en specifik situation, som anordnas under ordnade former i olika mentalitetsbeskrivningar.
Det finns tre olika prov eller beskrivningar som rör hundens mentalitet som man kan genomföra:
BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning Hund)
MH (Mentalbeskrivning)
MT (Mentaltest)
BPH
Är öppet för alla hundar i alla åldrar. Ansvarig för proven är Svenska Kennelklubben.
Beskrivningen innehåller 8 moment och man tar genom dessa reda på vilken personlighet din hund har - är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor, nyfiken osv.
MH
MH är öppet för alla hundar, men bruksraser har företräde. Hunden bör vara mellan 12-24 månader men det finns ingen fast övre gräns.
Ansvarig för proven är Svenska Brukshundklubben.
I beskrivningen testas de beteenden som enligt forskning visat vara starkt ärftliga.
Vi ordnar i samarbete med Sölvesborgs Brukshundklubb uppfödar-MH för varje kull så att alla våra valpköpare får möjlighet att genomföra MH.
MT
För att få genomföra ett MT krävs att hunden är mellan 18 och 24 månader, samt har ett Genomfört MH.
MT:t ställer ytterligare krav på hunden och detta är det enda av dessa tre tester som kan bli Godkänt eller icke godkänt, beroende på summan poäng som hunden får. Då brukshundsraser har godkänt MT som krav, så har dessa förtur på de få platser som finns varje år, varför det är väldigt svårt för vår ras att komma med.
--------------------------------------------------------------------------------
Vi använder Mentalbeskrivning som främsta utvärderingsmetod för våra hundar. Främst för att det är väl beprövat och de personlighetsdrag som mäts har känd arvbarhet. Nedan följer en beskrivning av hur MH:ts delar mäts och hur du kan tolka ditt MH-protokoll.
I ett MH förekommer 10 olika deltester, i vilka 33 beteendereaktioner beskrivs med hjälp av en 5-gradig skala utifrån reaktionens intensitet.
Nyfikenhet/Orädsla
Under flera delar av provet mäts hundens nyfikenhet, orädsla (eller rädsla) och hundens självsäkerhet. Även mod och självförtroende återspeglas i dessa delar. Dessa mäter nyfikenhet och mod i icke-sociala situationer på retningar. De delar som mäter nyfikenhet i MH:t bedöms ha en arvbarhet på 23%. Arvbarheten för rädsla nämns som 14% (vissa studier har skattat ljudrädsla till 36% arvbarhet).
Hundens nyfikenhet beskrivs genom Avståndslek nyfikenhet (5c), Överraskning nyfikenhet (6c), Ljudkänslighet Nyfikenhet (7b) och Spöken Nyfikenhet (8d). Speciellt i Avståndsleken mäts även hundens självsäkerhet, då den lämnar föraren för att undersöka vad figuranten sysslar med.
Rädslereaktionerna visar sig huvudsakligen i Kontakt hantering (1c), Överraskning rädsla (6a), Ljudkänslighet rädsla (7a), Spöken rädsla (8c), samt Skott (10).
En hund med hög orädsla visar sällan aggressivitetsbeteenden, då de inte känner sig hotade i situationerna, och låg reaktivitet genom att inte backa undan från plötsliga retningar.
I vardagen speglas egenskaperna genom:
Socialitet
Den socialitet som mäts inom MH:t har bedömts ha en arvbarhet på 25%. Inom delarna KONTAKT (1a) (1n) och (1c), samt vid SPÖKENA (8c) så kan man utläsa den sociala nyfikenheten hos hunden, dvs hur hunden svarar på sociala möten och social trygghet. Egenskapen hör också ihop med Träningsbarhet, förmåga att snabbt lära sig och lekfullhet. Den relaterar även till hundens benägenhet att behålla fokus och intresse för en uppgift.
I vardagen speglas egenskapen genom:
Tänk på att ett väldigt intensivt kontakttagande inte alltid visar social trygghet, utan snarare kan visa på social osäkerhet.
Lekfullhet
Inom delarna Lek 1 (a) (b) och (c), samt Lek 2 (a) och (b) och Avståndslek (5) så mäts gruppbildning, dvs intresset av samarbete och "ska vi göra något tillsammans?" Arvbarheten för lekfullhet bedöms som 26%.
I vardagen speglas egenskapen som:
Jaktlust
Jaktlusten ses under Jakt 3 (a) och (b)och bedöms ha en arvbarhet på 18%.
Egenskapen visar inte enbart just jaktbeteendet, utan även föremålsintresse, intresse av att leka, men också nyfikenhet och orädsla
Aggressivitet
Aggressivitet måste skiljas från aggression. Aggression innebär att vilja skada någon annan hund eller människa, medan aggressivitet är beteenden som syftar till att skrämma bort någon eller något, ofta på grund av rädsla. Man kan prata om reaktivitet som visar sig genom upprepade pendlingar mellan att gå fram och dra sig undan en retning, rest ragg och ökad aktivitet. En hund kan vara rädd utan att vara reaktiv och visa aggressivitet.
Den typen av aggressivitet som mäts på MH bedöms ha en arvbarhet på 15%.
Förutom dessa personlighetegenskaper beskriver man även på MH:t
Aktivitet
Förmågan att skifta mellan aktivitet och inaktivitet
Minnesbilder
Kvarstående rädsla och intresse
En hund kan reagera med rädslereaktioner som snabbt försvinner medan andra har svårt att komma över ett obehag. Med dessa hundar kan platser eller situationer där man upplevt obehag bli mer eller mindre bestående obehagliga.
Vid kvarvarande intresse är minnesbilden kvar i positivare bild än vid kvarvarande rädsla - hunden söker sig mot retningen istället för ifrån den. Positiva minnesbilder där hunden har ett kvarvarande intresse kan vara bra och visar på en förväntan och villighet, men för högt kvarvarande intresse kan uttrycka sig i tjut, pip, stress och ren oförmåga till fokus.
Skott
Man mäter även reaktionerna vid upprepning av skott, i passivitet och i aktivitet.
Av våra hundar har följande genomfört något av ovanstående mentalitetsprov:
Snögrisens Saga
Snögrisens Sol
Snögrisens Tamlin
Snögrisens Tengel
Snögrisens Galaxy Express
Snögrisens Cinderella
Snögrisens Proud Mary
Snögrisens Chooglin
Snögrisens Sierra
Snögrisens Bethesda
Snögrisens Sid Meier
Snögrisens Daedra
Snögrisens Skyrim
Snögrisens Redguard
Snögrisens Valenwood
Snögrisens Noir Desir
Snögrisens Apres Minuit
Snögrisens l'Adversaire
Snögrisens Tartuffe
Snögrisens Nox Arcana
Snögrisens Branshee
Snögrisens Coph Nia
Snögrisens Sister of Mercy
Snögrisens Nephilim
Snögrisens Candyman
Snögrisens Omen
Snögrisens Gremlin
Snögrisens It
Snögrisens Zini Dib Bang Bang
Snögrisens Happy Ending
Snögrisens Orion
Snögrisens Pipedream
Snögrisens Ijsbeer
Snögrisens Konnichiwa
Snögrisens Melitta Benz
Snögrisens Zoegas
Snögrisens Macchiato
Snögrisens Double Espresso
Snögrisens Kaffe Karlsson
Snögrisens Lemegeton
Snögrisens Moshi Moshi
Snögrisens Yoshiro
Snögrisens Grimorium Verum
Snögrisens Ars Notoria
Snögrisens Picatrix
Snögrisens Heptameron
Snögrisens Petit Albert
Snögrisens Sweet But Psycho
Snögrisens Borderline
Snögrisens Benzo
Snögrisens Do Wah Diddy Diddy
Snögrisens Da Do Run Run
Snögrisens Sloop John B
Snögrisens Louie Louie
Snögrisens Who Killed Bambi
Snögrisens So What
Snögrisens X Ray Spex
Snögrisens Tiphareth
Snögrisens Chokmah
Snögrisens Binah
Snögrisens Qliphoth
Snögrisens Bumba Clot
Snögrisens Alfa Centauri
Snögrisens Gamma Draconis
Snögrisens Delta Geminorium
Snögrisens Regulus A
Snögrisens Beta Lyrae
Snögrisens My Pegasi
Vega
Tekla
Rebel
Albin
Bodil
Hilda