Vikt

Att hunden håller god vikt är väldigt viktigt för hundens mående och utveckling. En överviktig unghund riskerar att få problem senare i livet och övervikt på färdigväxta hundar ger precis som hos människor flera problem och följdsjukdomar.


Idag räknar man med att hela 30% av Sveriges hundar är överviktiga, och andelen ökar hela tiden. 30 % innebär i andra siffror 1/3, dvs var tredje hund! Ofta håller hunden för hög vikt på grund av att ägaren inte kan se att hunden är överviktig, och ger den för mycket mat i förhållande till den energi den gör av med under dagen.


Så lite som 20 % övervikt innebär en ökad risk för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som diabetes mellitus, artros, urinsten eller hjärtproblem. 20% kanske låter "mycket", men för en hund som borde väga 11 kg räcker det att den väger 13 kg för att riskerna ska vara mycket ökade.


Man brukar säga att 1 kgs övervikt på en hund motsvarar 10 kg hos en människa, och då kan det såklart vara klokt att hålla efter vikten på sin hund.



Problem vid övervikt


Övervikt hos en växande valp/unghund tär på hundens leder, och risken att utveckla ledproblem ökar. Höfter och armbågar, rygg och övriga leder slits av ökad vikt. Övervikt ger även försämrat immunförsvar och att hunden inte orkar så mycket som den annars skulle ha gjort, inte nödvändigtvis pga dålig kondition utan pga att syresättningen i kroppen försämras.


Överutfodring bidrar till utvecklingen av höftledsdysplasi och tillväxtrubbningar som osteochondros. Överutfodring av en valp gör den mer benägen att riskera övervikt hela sitt liv eftersom den under valpperioden producerar ett större antal fettceller, medans en vuxen hund redan har ett bestämt antal fettceller som istället ökar i storlek.


Även hos vuxna hundar är övervikt farligt. Det kan leda till felbelastning av lederna, försämrad andning och syresättning, vilket även påverkar hjärta och lever. Övervikt är också den vanligaste orsaken till artros (kronisk ledinflammation hos hundar). 



Hur ser man då om hunden har för mycket runt midjan? På bilden nedan får man en första genomgång.


När det gäller en ras som Staffordshire bullterrier, är det många ägare som inte ser att hunden är lite för tjock, utan istället tror att den är "bred och kraftig".

Bra vikt med markerad och uppdragen midja 

Samma hund som till vänster, men med för mycket vikt och för lite midja

I grafen nedan kan man se hur staffens vikt bör förhållas i förhållande till mankhöjden. Även om det kan vara vissa skillnader mellan hund och hund, så är större avvikelser ett tecken på att din hund faktiskt är överviktig.